Английский язык, Помогите пожалуйста!
Задание. Прочитайте и переведите текст “Russian cuisine” (устно) и
выполните упражнения.
Russian Cuisine
Russian cuisine is rich and varied. There is a big choice of appetizers, soups, hot
and dessert dishes. Soup makes an important part of a Russian meal. The traditional
Russian soups are shchee (fresh cabbage meat shchee, sauerkraut shchee, shchee
Petrovsskie cooked from pike-perch and fresh cabbage), borshch, rassolnik (kidney and
salted cucumber soup), meat and fish solyanka, ukha, mushroom soup and soup in
season — okroshka and cold beetroot soup.No two recipes are the same for borshch and
shchee.
Many ways of cutting and cooking meat came from France, that is why they have
French terms: antrekot, eskalop, file. Roast suckling pig is a classic festive dish on the
Russian table. The traditional method was to roast the pig on a baking tray in the oven.
It was cooked with the head left on, basted frequently with oil or butter and served with
buckwheat and sometimes with a hot sauce. Alexander Grigoryevich Stroganoff gave
his name at the end of the 19th century to a dish—beef Stroganoff. Stroganoff lived in
Odessa and had a very good cook who was either French or 18 French-trained. Beef
Stroganoff is a dish made of meat cut into strips and cooked in sour-cream sauce.
Упражнение 1 Переведите предложения на английский язык, используя
слова и выражения из текста:
1 Суп – это часть обеда в русской кухне.
2 Щи- это традиционный русский суп, приготовленный из мяса и капусты.
3 Петровские щи готовятся из судака и свежей капусты.
4 Многие способы нарезки и приготовления мяса заимствованы из французской
кухни.
Упражнение 2 Ответьте на вопросы.
1 What is the name of the popular Russian dish made of meat cut into strips and cooked
in sour-cream sauce?
2 What is the name of the highly seasoned soup made of beetroot and cabbage and
served with sour cream?
3 What are the French terms for some Russian meat dishes?
да легко все, попробуй самостоятельно сделать.
Русская кухня
Русская кухня богата и разнообразна. Большой выбор закусок, супов, горячих блюд. и десертных блюд. Суп занимает важную часть русской кухни. К традиционным русским супам относятся: щи (щи с мясом и свежей капустой, щи с квашеной капустой, щи Петровские, приготовленные из судака и свежей капусты), борщ, рассольник (почки и суп из соленых огурцов), солянка из мяса и рыбы, уха, грибной суп, сезонный суп - окрошка и холодный борщ. Нет двух одинаковых рецептов борща и щей.
Многие способы разделки и приготовления мяса пришли из Франции, поэтому они имеют французские термины: антрекот, эскалоп, филе. Жареный поросенок - классическое праздничное блюдо на русском столе. Традиционным методом было поджарить свинью на противне в духовке. Его готовили с оставленной головой, часто поливали растительным или сливочным маслом и подавали с гречкой, а иногда с острым соусом. В конце 19-го века блюду бефстроганов было присвоено имя Александра Григорьевича Строгановаю. Строганов жил в Одессе и был очень хорошим поваром, который был сам французом, то ли учился у француза. Бефстроганов - это блюдо из мяса, нарезанное полосками и приготовленное в сметанном соусе.
Упражнение 1.
1. Soup makes an important part of a Russian meal
2. The traditional Russian soups are shchee (fresh cabbage meat shchee …).
3. Shchee Petrovsskie cooked from pike-perch and fresh cabbage.
4. Many ways of cutting and cooking meat came from France.
Упражнение 2.
1. The popular Russian dish made of meat cut into strips and cooked in sour-cream sauce is called Beef Stroganoff.
2. The highly seasoned soup made of beetroot and cabbage and served with sour cream is called okroshka.
3. The French terms for some Russian meat dishes are: antrekot, eskalop, file.